Clima és el resultat de la interacció de varis factors com la pluja, la pressió, la humitat, la temperatura i d'altres durant grans períodes de temps en una zona de la Terra. Quan es parla de canvi climàtic, es fa en base a les diferències al llarg de molts anys.
Pots fer un trencaclosques per equips cooperatius (equips de 4: Alumne a)Latitud,corrents marins/ Alumne b)Altitud, sól / Alumne c) Distància al mar, vent Alumne d)vegetació,activitat humana) La combinació dels factors del clima (latitud, altitud i distància respecte del mar...) i dels elements del clima (temperatura, humitat, pressió, vents , precipitacions...donen, com a resultat, diferents tipus de climes a la Terra o zones climàtiques (veure 1.4.) 1.3. MESURAMENT DELS ELEMENTS DEL CLIMA
|
https://www.youtube.com/watch?v=0ccxi8u1Qkw&t=61s
A) LA ZONA DE CLIMES FREDS
Situada a ambdós hemisferis, va des dels cercles polars fins als pols i llocs de més de 2500 m. Els seus principals tipus de climes són el polar i el d’alta muntanya.
ZONA FREDA |
B) LA ZONA DE CLIMES TEMPERATS
Situada a ambdós hemisferis, nord i sud, va des dels tròpics fins als cercles polars i tenen quatre estacions.Els seus principals tipus de clima són el mediterrani, l’oceànic, el continental i el desèrtic temperat.
1.6. JOC DELS CLIMES DEL MON
PRACTICA AMB AQUEST JOC DELS CLIMES DEL MON
a) MIRA EL VIDEO>
b) Pensa en llocs de diferents llocs del món i comprov-ho a un atles o google maps.
C) PREGUNTES ( ACCÉS NOMÉS PEL MESTRE )
2. EL TEMPS: DIFERÈNCIA AMB EL CLIMA |
Les paraules "Temps i clima" van molt lligades, però no volen
dir exactament el mateix, tot i que de vegades es fan servir com a
sinònims. El programa "Méteo K" explica les diferències d'aquests dos
conceptes.
|
3. EL CLIMOGRAMA:
2) Com es fa un climograma en "excel"?
veure vídeo/
- L'eix horitzontal (o d'abcises) es divideix en 12 parts iguals per a cada un dels mesos DEIXANT SEMPRE LA MATEIXA DISTÀNCIA ENTRE ELLS. Cada lletra és la inicial del mes corresponent.
- Es dibuixen dos eixos verticals (o d'ordenades), un a cada extrem.
- ---A l'eix vertical de l'esquerra hi representem les temperatures en ºC , (Des de 0º . Van de 5 en 5: 0º,5º,10º,15º,15º....). Unim tots els punts de cada mes i obtindrem una corba de temperatura.
- ---A l'eix vertical de la dreta hi representem les precipitacions en mil·límetres am barres de color blau el total de precipitacions amb el doble de valor que els graus de temperatura (DE 10 EN 10 mm)
- En primer lloc s'ha d'observar si els valors totals de temperatura i precipitació són alts o baixos.
- Després cal analitzar l'oscil·lació tèrmica, és a dir, la diferència en graus centígrads (ºC) entre el mes més càlid i el mes més fred.
- A continuació cal valorar el ritme estacional de les precipitacions (en quina estació o estacions es concentren)
- Finalment, cal analitzar si hi ha sequera estival. Es dóna quan la barra de les precipitacions està per sota de la línia de les temperatures.
Exemple gràfic de Com fer un climograma
SI VOLS FER UN CLIMOGRAMA>>>> AQUÍ TENS UNA PÀGINA PER MIRAR LES TEMPERATURES ANUALS I PLUGES A LES ILLES BALEARS
No hay comentarios:
Publicar un comentario