Etiquetes de capçalera

lunes, 8 de marzo de 2021

UNITAT 5.LA POBLACIÓ D'ESPANYA I D'EUROPA

1. LA POBLACIÓ A ESPANYA I EUROPA

VÍDEO: LA POBLACIÓ
 
1.1.Lectura "La població d'Espanya i Europa "






1.2. Treballa amb  el mapa

 

 1.3.CONCEPTES SOBRE POBLACIÓ : PADRÓ,CENS,NATALITAT,MORTALITAT, MIGRACIONS,ESPERANÇA DE VIDA
ESQUEMA SOBRE LA POBLACIÓ A ESPANYA I EUROPA

La taxa de natalitat és una taxa utilitzada en demografia per a indicar el nombre de nascuts vius durant un any per cada mil habitants d'una població concreta.

La taxa de mortalitat és una taxa utilitzada en demografia per indicar el nombre de defuncions d'una població concreta (morts) per cada mil habitants, durant un període concret de temps, generalment un any.
Emigració  és marxar del lloc d'origen a un altre (pot ser a escala nacional o internacional).

Immigració és l'entrada a un país o regió per part de persones que van néixer o són procedents d'un altre Estat o regió


Població activa és el grup de població que :
a) Persones en situació d’ocupacióTé l’edat mínima per a accedir al mercat laboral  (persones ocupades amb feina remunerada parcial o completa.)
b) Persones amb l'edat mínima de treballar però que es troben en atur o desocupació( aquelles persones que no tenen feina i busquen alguna.)

  
  

Població no activa és aquella que es troba totalment desvinculada de l'món laboral.És aquella població menor de 16 anys i aquella que no pot treballar o que no pot realitzar una feina remunerada. com els grups següents:

-Estudiants

- Jubilats 

- Població amb    incapacitat laboral permanent 

- Població amb renda o riquesa en quantia suficient com per no haver de treballar

- Mestresses de casa






2.EL PADRÓ MUNICIPAL   
El padró municipal és el registre dels veïnats d'un municipi. L'elabora cada ajuntament i s'actualitza cada any. No només s'hi recullen dades sobre el nombre de pobladors del municipi, sinó també sobre la seva situació econòmica i social.  Si una persona canvia de municipi, ha de donar-se de baixa del padró de l'antic municipi i inscriure's en el del nou.
EL PADRÓ:
Consultar dades anuals del padró publicats per INE .

(VÍDEO SOBRE EL PADRÓ MUNICIPAL)




3.EL CENS
El cens és el registre de tots els habitants d'un país en un moment determinat. A Espanya es fa cada deu anys i, des de 1981, cada any acabat en 1.En el cens es recullen també dades sobre la població i la seva situació econòmica i social, però encara se'n recullen més que en el padró. Per exemple, s'hi registra el sexe, l'edat, l'estat civil, la llengua que es parla, el nivell educatiu, les característiques econòmiques, el tipus d'habitatge, etc.
Si una persona se'n va a viure a un altre país:
  S'ha de donar de baixa del lloc on està censada i donar-se d'alta al lloc nou on vulgui viure. 

ENLLAÇ DE L'INE SOBRE EL CENS
(VÍDEO SOBRE EL CENS)
                          
Un altre tipus de registre és el registre civil, on s'anoten els naixements, els matrimonis i les defuncions que hi ha hagut a un municipi.



4.CONCEPTES SOBRE POBLACIÓ :
NATALITAT, MORTALITAT ,ESPERANÇA DE VIDA I  MIGRACIONS



4.1 NATALITAT
És el nombre de naixements que hi ha en un lloc. És considera que una natalitat és positiva si el nombre de naixements és superior al nombre de defuncions.

4.2. MORTALITAT
És el nombre de defuncions que hi ha en un lloc. Al llarg del segle XX la mortalitat va baixar gràcies a: la millora de l'alimentació, la sanitat i el desenvolupament econòmic. La mortalitat infantil és el nombre de nadons que moren al nèixer per cada 1000.
                
4.3. ESPERANÇA DE VIDA
És la mitjana d'edat en què les persones d'un lloc moren. Al 1900 l'esperança de vida a Espanya era de 35 anys: això no vol dir que totes les persones morien joves, sino que, com que hi havia moltes morts infantils i juvenils, la mitjana era baixa. Avui la l'esperança de vida és de 78 anys per els homes i 84 per les dones. És per això que Espanya té una població envellida.
Observa aquestes gràfiques d'esperança de vida i la piràmide de població.


4.4.MIGRACIONS:  EMIGRACIÓ I IMMIGRACIÓ

EXERCICI 1: Veure la realitat de la immigració a través d'aquest video

https://vimeo.com/16037500 


EXERCICI 2
Escolta  el vídeo següent i contesta les preguntes

A) D'on són els emigrants del video?
B) Per què vàren emigrar ?
C) Quines conseqüències van tenir ? 
D) Si li passes a la teva família, quins aspectes canviarien de la teva vida?





5) CARACTERÍSTIQUES DE LA POBLACIÓ ESPANYOLA


5.0.COMUNITATS I PROVÍNCIES ESPANYOLES


C) MAPA MUT DE LES PROVÍNCIES D'ESPANYA ( Per a escriure i estudiar)

D) JOC ONLINE DE LES PROVÍNCIES D'ESPANYA

E) JOC ONLINE DE LES COMUNITATS AUTÒNOMES D'ESPANYA




5.1.Característiques actuals(ESPANYA)
Actualment a Espanya :
Hi ha més de 47 millions d'habitants
- La població espanyola és majoritariamenent urbana. 
- La natalitat positiva, l'augment de l'esperança de vida i la inmigració poden fer que la població espanyola vagi  augmentant lleugerament.
però també hi ha causes que fa que minvi la població.-
El darrer cens que es va fer a Espanya va ser el de l'1 de gener de 2011. 
1 GENER 2001: 41.105.325  d'habitants
1 GENER 2011: 47.190.494  d'habitants (sis milions més que en el cens anterior de 2001)

A Espanya la població està  distribuida de manera irregular això fa que hi hagi zones on viu molta gent i zones en les que viu molt poca gent. La població es concentra a:
  • La franja litoral mediterrànea: Barcelona, València, Màlaga i Alacant.
  • La comunitat de Madrid: Ja que és la capital d'Espanya.
Les zones menys poblades són les de l'interior de la Península.
La densitat de població serveix per mesurar els habitants que hi ha en un kilòmetre quadrat.
   
Clica l'imatge per veure el nombre d'habitants
clica l'imatge per veure la  densitat de població


5.2.Causes de la situació actual (ESPANYA)


EXERCICI 5.2.1 
i fes una anàlisi mirant també aquest gràfic i el video


6 ) LA PIRÀMIDE DE POBLACIÓ

- Una piràmide de població és la gràfica que representa l'estructura segons sexe i edat d'una població.Normalment, les piràmides de població es realitzen a partir de les dades  del cens , realitzat pels instituts d'estadística oficials de cada país, en el cas d'Espanya de l'INE [1]


VEGEM COM ES FA

- Es tracta d'una gràfica de barres horitzontals doble (cap a l'esquerra i la dreta, PER EXEMPLE EN BLAU PER A HOMES I EN VERMELL PER A DONES)

  • A l'eix vertical (Y), es representen els grups d'edat, en intervals de 5 anys: de 0-5 anys,  6-10anys,11-15anys,16-20anys,21-25 anys,26-30).

  • A l'eix horitzontal (X), el percentatge  de la població D'HOMES(BLAU)  I DE DONES (VERMELL)  10(10.000) ,  20(20.000),  30 (30,000...).




REALITZAR UNA PIRÁMIDE DE POBLACIÓ


A) Consultar  la pàgina del ine (instituto nacional d'estadística) el nombre d'homes i dones de cada autonomia



B) Apuntar al quadern nº de homes i dones de cada franja d'edat  . Per exemple de 0-5 anys> 1200 dones,  de 6-10 anys 850 dones, de 11-15 anys 780.... i així igual amb els homes


C)Obre un document "excel" en drive i escriu cada comunitat autònoma, el nombre d'homes i dones que has vist en la pàgina anterior.( Segons les explicacions del mestre)

D) Genera el gràfic en excel .Si vols, ho pots fer a ma 


7. LA POBLACIÓ D'EUROPA

L’any 2013, el continent europeu tenia una població de 741 milions de persones. Les seves característiques principals són les següents:

A) Una distribució desigual. 

Les zones més densament poblades corresponen al centre del Regne Unit, els Països Baixos, Bèlgica, el centre d’Alemanya i el nord d’Itàlia. En aquestes zones, la densitat de població arriba a superar els 400 hab./km2. En canvi, les àrees manco poblades corresponen a les zones àrtiques i de muntanya, a l’interior d’Espanya i Grècia, i a grans extensions de l’Europa oriental. La densitat de població no hi supera, de vegades, els 20 hab./km2.

B) Un creixement de la població escàs

El creixement natural de la població europea està estancat o, alguns anys, és fins i tot negatiu, a causa de la baixa natalitat.Aquest descens de la natalitat és especialment greu a la zona mediterrània (Espanya, França i Grècia), els països escandinaus (Noruega, Suècia, Finlàndia i Dinamarca), i a Alemanya i Gran Bretanya.La mortalitat, per la seva banda, és elevada en aquells països més envellits (Gran Bretanya, Alemanya), o amb un nivell de vida més baix, com passa a diverses nacions de l’Europa oriental.

C) Una immigració elevada

Del segle passat ençà han augmentat les migracions cap al nostre continent procedents de l’Àfrica i de diverses zones d’Amèrica i Àsia. Aquestes migracions han afectat una bona part dels països, però ha estat a Espanya i Itàlia on han tengut més incidència.

D) Una població envellida

Aquest envelliment és conseqüència de la caiguda de la natalitat i l’augment de l’esperança de vida dels europeus. No obstant això, hi ha països amb una població més jove (com Irlanda), mentre que d’altres tenen una població molt envellida (Espanya, Alemanya, etc.).

E) Una població urbana

Més del 70 % dels europeus viuen a les ciutats, sobretot a les mitjanes o petites. Però també hi ha grans aglomeracions urbanes, la majoria amb més de cinc milions d’habitants. És el cas de les de Londres, Milà, París, Moscou o Madrid.


 Activitats de treball cooperatiu

 


AMPLIACIÓ: 

Situació  ECONÒMICA Actual d'Espanya

Avui Espanya pateix una greu crisi econòmica on un dels principals problemes i preocupacions de la majoria dels Espanyols és la feina. L'ídex d'atur a Espanya ha augmentat considerablement des que va començar la crisi. Fixa't:




L'actual situación de crisis ha estat agreujada per la quantitat de persones que han perdut la feina darrerament. Això fa que les persones que no tenen feina (aturades) depenguin dels ingresos que reben per el cobrament del subsidi d'atur que el paga l'estat gràcies als impostos que paguen les persones ocupades. El sector que més ha notat crisi ha estat el de la construcció.

Els sectors econòmics:

Es poden distingir tres sectors de treball:

- Sector primari: Agricultura, ramaderia, pesca i mineria. A Espanya ocupa el 4%.
- Sector secundari: Indústria, contrucció i energia. A Espanya ocupa el 13%.
- Sector terciari: Serveis: Comerç, transport i turisme. A Espanya ocupa el 69%.


















No hay comentarios:

Publicar un comentario