Etiquetes de capçalera

miércoles, 11 de noviembre de 2020

UNITAT 2- La representació de la terra


0-INTRODUCCIÓ AL TEMA
En aquesta segona unitat didàctica es tractaran les diferents formes de representació del planeta  Terra.

                                           https://www.youtube.com/watch?v=YfKq1fvN1gM



Per a representar un territori de superfície molt limitada, ,considerant plana la Terra.

1.1. DEFINICIÓ 
Els plànols són representacions geogràfiques que indiquen o marquen ubicacions d'una localitat, un lloc de la localitat, un edifici, una casa, una sala o un objecte a mida reduïda tal com es veuria des de dalt.La seva elaboració, juntament amb la dels mapes, és un dels objectius de la cartografia.

ACTIVITAT 1: EL PLÀNOL DE LA TEVA AULA
Elabora el mapa de la teva aula en aquest enllaç



1.2. ELEMENTS D'UN PLÀNOL 

 Les marques d'orientació: Són les línies que permeten situar el plànol amb relació a l'entorn que reprodueix. Aquestes marques indiquen els punts cardinals, que es representen a través de la rosa dels vents o mitjançant una fletxa que indica on és el nord.
  Els símbols o signes convencionals: Són els dibuixos, els nombres, els texts i els colors que s'empren en els plànols per representar-hi la realitat, és a dir, les distàncies, els objectes, els edificis...

 La llegenda: És la zona del plànol en què s'explica el significat dels símbols o signes convencionals.

La toponímia: És el conjunt de noms de llocs, carrers... que surten al plànol.
L'escala:informa de quantes vegades s'ha reduït la realitat al plànol

TIPUS D'ESCALA

         
  


  
ACTIVITAT 2: IDENTIFICA ELS ELEMENTS EN AQUESTS EXEMPLES DE PLÀNOLS

1.3. TIPUS DE PLÀNOLS 
Hi ha diferenst tipus de plànols per representar els diferents tipus de localitats rurals i urbanes:

  1. El plànol ortogonal quadriculat s'empra per a localitats, normalmet ciutats, el traçat dels carrers de les quals s'ha fet en angles rectes. Hi apareixen les illes d'edificis amb una forma més o manco rectangular.
  2. El plànol lineal és un tipus de plànol emprat per representar les localitats de forma allargada, que van associades a una via de comunicació o una carretera.
  3. El plànol radiocèntric s'empra per a aquelles localitats que tenen avingudes circulars i carrers o avingudes radiocèntriques, és a dir, que van des del centre a la perifèria, o a la inversa.
  4. El plànol irregular serveix per a representar localitats, moltes de les quals pobles, que no tenen una forma definida. Les seves illes de cases poden tenir formes i mides molt diferents entre si. 


1.5. Altres maneres d'orientar-nos





Els mapes s'empren per a representar un territori relativament extens (amb diferents escales).

2.1.-ELEMENTS DEL MAPA

Per a veure els elements del mapes convencionals  

2.2.-LES COORDENADES GEOGRÀFIQUES

Per a  aprendre què són les coordenades mira el video i practica  amb aquests jocs

                JOC ONLINE 2> COORDENADES


2.3.-EL MAPA DEL TRESOR

                         Què pot significar aquest video?
Anota i explica les paraules clau:
 Localització i Orientació 


2.4.-TIPUS DE MAPES SEGONS EL TEMA

A) MAPES EN LÍNIA

-Google maps (un servei de cartografia en línia)

-Maps.me

B) MAPES FÍSICS

Els mapes físics. Representen el relleu d’una zona o d’un conjunt de regions, per exemple, amb les valls, els rius, les muntanyes i la resta d’accidents geogràfics. Moltes de vegades, els colors d’un mapa indiquen diferències d’altura i, qualque vegada, de vegetació.
MAPA HIDROGRÀFRIC (EUROPA)

  • MAPA DEL RELLEU PENINSULAR (ESPANYA)

    MAPA DEL RELLEU NORDAMERICÀ 


C) MAPES POLÍTICS

Els mapes polítics. Són la representació gràfica que mostra com es divideixen els països, les ciutats o les localitats entre si. En els mapes polítics es mostren els límits entre països o entre estats, així com les capitals i altres ciutats importants.


D)MAPES TEMÀTICS 

  •  Avui dia, gràcies als avenços tecnològics, és possible trobar una gran diversitat de mapes que representen informació sobre un tema concret. Per exemple:

– Els mapes climàtics ofereixen informació de temperatures i precipitacions o pluges.

– Els mapes de comunicacions informen sobre les diferents vies de comunicació: carreteres, ferrocarrils, ports, aeroports…

– Els mapes demogràfics indiquen la demografia d’una població, és a dir, la taxa o la quantitat d’habitants que hi ha a una regió o un país.

-Els maped hidorgràfics. Indiquen els rius, llacs, mars, corrents,...etc

– Els mapes geològics serveixen per identificar els brolladors, les roques, els volcans, així com les zones on hi ha minerals, com l’or, l’argent i el coure, entre d’altres.

– Els mapes històrics, en els quals es representen fets que hi han tengut lloc al llarg de la història.

– Els mapes d’activitats econòmiques reflecteixen informació sobre allò a què es dedica la població d’un territori determinat.

– Els mapes topogràfics mostren els detalls de la superfície d’una regió. Per això, s’hi empren corbes de nivell, que són línies que intenten representar-hi les irregularitats de l’elevació del terreny. Ens donen informació de la realitat sobre un paper, encara que això augmenta la dificultat de la interpretació. Sempre són línies tancades, que representen punts situats a la mateixa altura, de manera que les elevacions o les depressions del terreny hi solen aparèixer com figures concèntriques.


Però de mapes n'hi ha de molts tipus, i n'emprarem uns o altres segons allò que hi vulguem representar.

2.5.-TIPUS DE MAPES SEGONS EL TEMA


Segons l'escala del mapa podem trobar:

- Planisferis o mapamundis, que representen la totalitat de la Terra i tenen una escala d'1:100.000.000.

- Mapes continentals, on s'hi representa un continent amb una escala que va d' 1:10.000.000 a 1:1.000.000. 

- Mapes estatals, estats representats amb escales d'1:500.000 a 1:200.000.

- Mapes regionals, fets a escales d'1:200.000 a 1:100.000. 

- Mapes topogràfics, que representen comarques o una part d'aquestes en escales 1:100.000, 1:50.000 i 1:25.000. 

- Mapes a gran escala, que serveixen per representar àrees metropolitanes o urbanes, municipis, barris. S'utilitzen escales que van d'1:10.000 a 1:1.000. 



  


PER FER LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA EN UN PLA  empram mapamundis o planisferis,  Són representacions en un pla de la superfície terrestre. 

3.1. LES COORDENADES GEOGRÀFIQUES



Qualsevol lloc de la superfície terrestre es pot identificar a partir de les seves coordenades geogràfiques, formades per l’encreuament d’un meridià i un paral·lel. Així, per exemple, l’Everest és una muntanya situada, aproximadament, a 28° de  latitud nord i a 87° de longitud est.


Per a  aprendre què són les coordenades mira el video i practica  amb aquests jocs


                JOC ONLINE 2> COORDENADES







  S'empren per estudiar la superfície del planeta, que poden girar sobre un eix inclinat i simular la rotació del planeta

HI PODEM DISTINGUIR:
  • Els dos pols, el nord i el sud, que són els punts pels quals podem imaginar que passa l’eix terrestre.
  • L’equador, una línia imaginària que recorr la Terra per la seva part més ampla, i que la divideix en dues meitats, anomenades hemisferi nord i hemisferi sud.
  • Partint dels pols i de l’equador, es poden dibuixar altres línies imaginàries que ens serveixen per localitzar punts de la superfície terrestre: paral·lels i 
    meridians.
  • Els paral·lels. Són circumferències paral·leles a l’equador, que marquen la latitud, o distància a l’equador, d’un punt de la superfície de la Terra. Parlam de latitud nord i de latitud sud, segons si el punt està al nord o al sud de l’equador.
  • Els meridians. Són semicircumferències iguals dibuixades als globus terraqüis de pol a pol. Es considera que el meridià que passa per Greenwich és el meridià zero. Indiquen la longitud, o distància al meridià zero, d’un punt de la superfície. Parlam de longitud est o de longitud oest, segons si el punt es troba a l’est o a l’oest d’aqueix meridià.
  • A més de l’equador existeixen altres paral·lel amb nom propi:
    - Tròpic de Càncer, Tròpic de Capricorn, Cercle Polar Àrtic, Cercle Polar Antàrtic.



  • 4.1. ELS FUSOS HORARIS 

Els fusos horaris

Fus horari és cada franja  en que ha estat dividida la Terra, per a la unificació de l'hora internacional.
 
Explicació dels fusos.

A causa del moviment de rotació de la Terra, cada punt de la seva superfície té una posició diferent respecte al Sol. A l'est es fa de dia abans que a l'oest: a Palma de Mallorca, per exemple, es fa de dia abans que a Lleida i, per tant, també es fa de nit abans.
Segons això, a cada punt de la superfície de la Terra hi hauria una hora diferent, cosa que impediria establir els horaris (de mitjans de transport, programes de televisió, etc.). Per a solucionar-ho es va dividir la Terra en 24 franges o fusos horaris.

Característiques del fusos
- Cada fus té 15º de longitud i tots els punts de la superfície terrestre compresos dins els seus límits es regeixen per la mateixa hora, segons les convencions establertes.
- Els fusos van numerats de 0 - temps des de l'Europa Central - a +12 en direcció Est i a -11 en direcció Oest.
D'aquesta manera el meridià central de cadascun d'aquests fusos correspondrà a 1 hora local que diferirà de la de Greenwich en un nombre exacte d'hores. 


- Els fusos horaris s'han definit rigorosament per meridians terrestres, els quals no s'acomoden a les fronteres del diferents estats; és per això que, en algun cas i a fi i efecte d'incloure tota un estat en un mateix fus, s'ha modificat lleugerament el traçat dels seus límits. Per altre banda, hi ha països tan extensos (en el sentit de la longitud geogràfica) que cauen dintre de 2 o més fusos horaris; en aquest cas, adopten les hores corresponents als diferents fusos. És el cas d'Espanya que té una hora per la Península i les Illes Balears i una altra per a les Illes Canàries (una hora menys perquè estan situades en el fus 23).




                                                         

https://www.blinklearning.com/coursePlayer/clases2.php?idclase=14448881&idcurso=361291


No hay comentarios:

Publicar un comentario