Etiquetes de capçalera

domingo, 21 de agosto de 2022

UNITAT 1- L'UNIVERS I LA TERRA


0-VÍDEO (Coneixements previs)
Agafa el quadern i fes anotacions en català
Consells per a aquest tema:
  1) Elabora un bon  portfolio: Anota i dibuixa. Un bon investigador sempre té el seu portfolio al dia per a poder analitzar tota la informació.

2) Visualitza tos els videos  de l'univers per a entendre el tema




1.ACTIVITAT - Lectura comprensiva

Obre la fitxa 1 -Fitxa1-Els ulls de la Terra. Llegeix aquest text, copia l'enunciat de cada pregunta i contesta-les al teu quadern
                                              



2. L'UNIVERS

És tot, sense excepcions: matèria, energia, espai i temps. L'univers és, sobre tot, espai buit.L'univers està format per cossos celestes, 
ORIGEN I COMPOSICIÓ DE L’UNIVERS 

Els científícs creuen que l’univers es va originar a causa d’una gran explosió, el Big Bang, fa uns 15.000 milions d’anys. Després de l’explosió, la matèria produïda es va expandir cap a totes les direccions. Amb el temps, la matèria es va refredar i es va compactar, per la qual cosa va originar els primers estels, que al seu torn es van anar agrupant per crear les galàxies. L’univers està format per tots els cossos celestes o astres, i l’immens espai que els conté. Els astres més importants són les galàxies, els estels, els planetes i els satèl·lits, i els astres menors. PERÒ AQUÍ ET MOSTRAM TOTS ELS COSSOS CELESTES

2.1) Galàxies  
2.2) Estels    
2.3) Nebuloses  
2.4) Planetes  
2.5) Planetes nans 
2.6) Satèl·lits
2.7) Asteroides  

2.8) Cometes 
 2.9) Forats negres 

2.1)GALÀXIES
Són acumulacions enormes de gasos , pols i estels. A l'univers n'hi ha centenars de milers de milions de galàxies. Cada galàxia pot estar formada per centenars de milers de milions d'estels i altres astres. La nostra galàxia és la Via Làctia. 
Altres exemples de galàxies:


2.2)ESTELS

Són grans masses de gasos principalment hidrògen i heli i en el seu interior es produeixen reaccions atòmiques en les quals es desprèn molta energia calorífica i lluminosa.

Les estrelles es classifiquen :
*segons la seva temperatura 
-vermelles (3.000ºC)
- grogues (6.000ºC)
- blanques (8.000ºC) 
-  blaves (uns 50.000 ºC) 
*segons la seva grandària
- estrelles nanes 
- estrelles supergegants (1000 vegades major que el Sol )


EL SÓL ÉS  UNA ENANA GROGA (VEURE VIDEO)
 


Les estrelles del cel nocturn són les que estan més pròximes a nosaltres.De dia no les podem veure perquè la llum del sol es difumina tant que impedeix que es puguin veure.

Les constel·lacions son agrupacions d’estels, que les antigues civilitzacions reconeixien en el cel nocturn i que associaven a formes, figures, o personatges mítics.





2.3) NEBULOSES 
Les nebuloses són núvols de pols i gas interestel·lar que s'originen a partir dels materials dels estels . Poden resultar més o menys visibles des de la Terra en funció de la densitat que tinguin
Aquí tens molt d'exemples: 
Nebulosa nº 1: la seva forma s'assembla a la d'una figura geomètrica que acaba en punxa i té la base circular.


                                  
Nebulosa nº 2: si t'hi fixes bé, al centre d'aquesta nebulosa hi ha una forma que ens recorda a  la d'un au rapaç volant.
                                     
Nebulosa nº 3: aquesta nebulosa s'assembla a un insecte volador amb grans ales de colors.
                                   
Nebulosa nº 4: la forma d'aquesta nebulosa ens recorda l'ull d'un animal domèstic.
                                
Nebulosa nº 5: fixa-t'hi bé en el centre d'aquesta nebulosa, hi ha una forma que ens recorda el cap d'un ...  que fa por a nens i nenes.
                                         

Nebulosa nº 6: aquesta segur que l'encertes a la primera, sembla un cap de...
    
Nebulosa nº 7: aquí sí que hauràs de filar prim, però si forces una mica la imaginació veuràs un insecte amb unes quantes potes; en la realitat és de color negre i peluda i la seva picada pot ser mortal.
                                                   .
Nebulosa nº 8: aquesta també és un insecte, generalment inofensiu, que viu en agrupacions de milers d'individus, sota terra.
                                     
2.4)PLANETES

Els planetes són astres generalment de forma esfèrica, o quasi esfèrica , sense llum pròpia que giren al voltant d'un estel . Al nostre  sistema planetari, el sistema solar, hi ha 8 planetes ,que giren al voltant del SOL i són: Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú .


Però Un sistema planetari no té només planetes sino un conjunt de cossos celestes ,una o diverses estrelles centrals i diversos objectes orbitant al seu al voltant.

UN SISTEMA PLANETARI: EL SISTEMA SOLAR

El Sistema Solar està format per una estrella central, el Sol, els cossos que l'acompanyen i l'espai que queda entre ells. 

Hi ha 8 planetes que giren al voltant del SOL: Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú . La Terra és el nostre planeta i té un satèl.lit, la Lluna. Alguns planetes tenen satèl.lits, d'altres no.








Planetes Tamany (Diámetre) Radio
ecuatorial
Distància
al Sol (km.)
Llunes    Periodesde
Rotació
Mercuri 4.880 km. 2.440 km. 57.910.000 0 58,6 dies
Venus 12.104 km. 6.052 km. 108.200.000 0 -243 dies
Terra 12.756 km. 6.378 km. 149.600.000 1 23,93 hores
Mart 6.794 km. 3.397 km. 227.940.000 2 24,62 hores
Júpiter 142.984 km. 71.492 km. 778.330.000 16 9,84 hores
Saturn 108.728 km. 60.268 km. 1.429.400.000 18 * 10,23 hores
Ura 51.118 km. 25.559 km. 2.870.990.000 15 17,9 hores
Neptú 49.532 km. 24.746 km. 4.504.300.000 8 16,11 horas
Plutón 2.320 km. 1.160 km. 5.913.520.000 1 -6,39 días

2.5)PLANETES NANS

Són cossos celestes de forma esfèrica o gairebé esfèrica 
que estan en òrbita al voltant del Sol  i no són satel·lits 
d'altres planetes . El més important és que no han 
aconseguit netejar o eliminar els veïnatges de la seva òrbita
Alguns planetes nas són: Ceres ,Plutó, Makemake, Eris,...
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/noticies-324/descobreixen-un-nou-planeta-nan/video/5564290/

MIRAU AQUEST VÍDEO DE FA UN PARELL D'ANYS


Comparativo de los tamaños de los planetas


2.6) SATÈL·LITS:
Un satèl·lit natural és qualsevol objecte natural que gira al voltant d'un planeta. Generalment és molt més petit que el planeta i l'acompanya en la seva revolució al voltant del Sol.
Lluna
La Lluna és l'únic satèl·lit natural de la Terra .  El seu diàmetre és de 3.475 km. La seva massa és molt menor que la terrestre.La seva superfície està plena de cràters i posseïx una atmosfera molt tènue. Vist des de la Terra, és l'objecte més brillant després del Sol, tot i que realment no brilla, ens reflecteix la llum del Sol.


  




2.7)Asteroides

Els asteroides són una sèrie de objectes rocosos i metàl·lics que orbiten al voltant del sol, la majoria entre el cinturó principal, entre mart i júpiter CINTURÓ D'ASTEROIDES. 

Alguns tenen fins i tot satèl·lits al seu voltant.

METEORIT:és un cos celest relativament petit que arriba a la superfície terrestre com a resultat de la col·lisió de dos o més asteroides. A l'espai s'anomenen meteorides , i quan entren en contacte amb l'atmosfera, la fricció de l'aire provoca que el cos s'escalfi, emetent llum i formant un meteor, bola de foc o estrella fugaç.

2.8) COMETES 

Són cossos fràgils i petits, amb una forma rregular, que estan formats de substàncies dures i gasos congelats. Giren al voltant del Sol, de manera molt semblant als planetes, però en òrbites molt allargades.Quan un cometa s'apropa al Sol i s'escalfa, els gasos s'evaporen i desprenen unes partícules sòlides que formen la "cabellera", però quan s'allunyen, es refreda i els gasos es gelen i la cua desapareix



Cometa Halley
Hi ha cometes que s'apropen a la Terra cada 3 anys i 3 mesos, com l'Enke, altres triguen més temps a passar,  com el conegut cometa Halley, que ho fa cada 76 anys (aproximadament). Per cert, sabeu quan va ser l''última vegada que es va veure aquest cometa?, va ser l'any 1986, per tant, la propera vegada que es veurà serà probablement l'any 2062,ho apuntau a les vostres agendes ?


2.9) Forats negres
Són astres o objecte celestes amb una densitat tal que les seves forces gravitatòries tan fortes que la velocitat d'escapament és superior a la velocitat de la llum. El terme "forat negre" no s'ha d'entendre com un "forat" en el sentit usual del terme sinó com una regió de l'espai de la qual res no pot escapar ni tan sols la llum.


PREGUNTES SOBRE L'UNIVERS PER XERRAR  A CLASSE
1. Digues els cossos celestes que componen l’univers.
2. Fes investigacions sobre la nostra galàxia.
2.1 Com es diu? 
2.2.Quina forma té? – 
2.3.D’on prové el nom de la nostra galàxia ?
2.4.Què signifca? – 
2.5.Amb quin altre nom anomenem la nostra galàxia? Per què?
3. Explica les similituds entre planeta i satèl·lit. 
4)Quin són els 5 planetes més propers al sol?
5) Entre què orbites estan la major part d'asteroides?
6) Podries dir noms de cometes?
7) Què és Alcione? 




    


3) LA TERRA 





3.1.ELS MOVIMENTS DE LA TERRA

El planeta Terra gira constantment i fa dos moviments a la vegada: el moviment de rotació i el moviment de translació.

VEURE EL VIDEO


 ROTACIÓ 

El moviment de rotació és quan la Terra gira sobre ella mateixa, com una baldufa. Tarda 24 hores en fer una volta sencera sobre ella mateixa, és a dir un dia. Com que la Terra gira, sempre hi ha una part que rep la llum del Sol. En aquesta meitat és de dia. En canvi, a l'altra meitat que no rep la llum del Sol és de nit.

TRANSLACIÓ
El moviment de translació és quan la Terra gira al voltant del Sol. Tarda un any a completar la volta (365 dies). Durant aquest moviment es produeixen les estacions de l'any: la primavera, l'estiu, la tardor i l'hivern, segons si el Sol arriba més directament o no a la Terra. A cada estació la durada del dia i la nit i la temperatura és diferent.

  • A la primavera els dies i les nits duren el mateix i les temperatures són suaus.
  • A l'estiu els dies són més llargs i les nits més curtes. Les temperatures són altes.
  • A la tardor els dies i les nits duren el mateix i les temperatures són suaus.
  • A l'hivern els dies són més curts i les nits més llargues. Les temperatures són baixes.
a) Les estacions a l’hemisferi nord
La posició del planeta pel que fa al Sol va variant al llarg de l’any, a causa que la Terra es mou i que el seu eix de rotació està inclinat.
Això fa que els raigs solars arribin a l’hemisferi nord amb una inclinació diferent segons el moment de l’any:
  • Entre el 21 de juny i el 23 de setembre, els raigs hi arriben quasi perpendiculars; rep una gran quantitat d’energia moltes hores al dia, les temperatures són altes i els dies són més llargs que les nits; és l’estiu.
  • Entre el 23 de setembre i el 21 de desembre, els raigs hi arriben una mica oblics; rep una mica manco d’energia, les temperatures són suaus i la durada dels dies i les nits s’iguala; és la tardor.
  • Entre el 21 de desembre i el 20 de març, els raigs hi arriben molt oblics; rep molt poca energia poques hores al dia; les temperatures són baixes i les nits són més llargues que els dies; és l’hivern.
  • Entre el 20 de març i el 21 de juny, els raigs hi arriben una mica oblics; rep una mica d’energia, les temperatures són suaus i la durada dels dies i les nits s’iguala; és la primavera.
b) Les estacions a l’hemisferi sud
Els raigs solars també arriben a l’hemisferi sud amb una inclinació diferent segons el moment de l’any:
  • Entre el 21 de juny i el 23 de setembre, hi arriben molt oblics; és l’hivern.
  • Entre el 23 de setembre i el 21 de desembre, hi arriben una mica oblics; és la primavera.
  • Entre el 21 de desembre i el 20 de març, hi arriben quasi perpendiculars; és l’estiu.
  • Entre el 20 de març i el 21 de juny, hi arriben una mica oblics; és la tardor.


VEURE AQUESTA TERMINOLOGIA

Equinocci

Solstici

Precessió

 Nutació







4 LES CAPES DE LA TERRA






La Terra està composta per diferents capes: Geosfera, 

hidrosfera i atmosfera


4 .1. LES CAPES DE LA TERRA:GEOSFERA
  • La geosfera: és la part mineral de la Terra, en estat sòlid o líquid. Aquesta té tres capes:
  • L'escorça: és la capa més prima i està formada per roques sòlides (Escorça continental i Escorça oceànica, també es diu 
  • El mantell: està format per roques calentes, blanes i algunes fosses.Pot ser intern o extern.
  • El nucli: està format per metalls, una part sòlida (extern) i una altra fosa(intern)
4 .2. LES CAPES DE LA TERRA:

HIDROSFERA
     La hidrosfera: és tota l'aigua que cobreix la Terra, ens

    estat líquid  o sòlid (  oceans, mars, rius, llacs, aigua 

   subterrània, el gel i la neu)



4 .3. LES CAPES DE LA TERRA:

ATMOSFERA


       L'atmosfera: és la capa  gaseosa que envolta la Terra.  










    http://www.xtec.cat/ceipalber/ciencia/temps/atmosfera.htm













    4) LA LLUNA (introducció)


    La Lluna és l’únic satèl·lit de la Terra. És un cos rocós de forma esfèrica. Fa un moviment de rotació sobre si mateixa i un altre de translació al voltant de la Terra, que duren 29 dies.
    ( Té un diàmetre de 3 746 km.No té atmosfera ni hidrosfera, i a la superfície té nombrosos cràters causats per grans impactes de meteorits.)

    4.1. LES FASES DE LA LLUNA


    Quan miram al cel sense núvols podem veure que cada nit la Lluna canvia d'aspecte, té diferents parts il·luminades, s'anomenen fases de la Lluna. Aquestes fases es produeixen perquè la Lluna reflecteix la llum del Sol i canvia segons la posició de la Lluna. Les fases de la Lluna són:

    • Lluna plena: és quan la veim totalment rodona i il·luminada.
    • Quart minvant: és quan comença de decréixer.
    • Lluna nova: és quan no es veu la Lluna perquè no està gens il·luminada.
    • Quart creixent: és quan comença a créixer.

    La proximitat de la Lluna a la Terra provoca les marees. Les marees són pujades i baixades del nivell de la mar. La marea puja quan la Lluna està més a prop de la Terra, i baixa quan està més enfora. La marea alta rep el nom de plenamar. La marea baixa, baixamar


    4.2.) ELS ECLIPSIS 



    Quan la Lluna s’interposa entre el Sol i la Terra, es produeix un eclipsi de Sol, en el qual l’astre queda ocult pel satèl·lit.

    Quan la Terra s'interposa entre el Sol i la Lluna, es produeix un eclipsi de Lluna.

    4.3.)LES MAREES





    Les marees

     
     Les marees són elevacions i descensos del mar provocats per la distància de separació entre el satèlit la Lluna i la nostre Terra amb una influència considerada del astre Solar. Aproximadament, per la causa de l’atracció Sol i Lluna es produeixen dues cada dia. A la gran abundància d’aigua dels mars i oceans existeixen diferències en l’envargadura de les onades. Mentre a mar obert, les marees altes, no s’eleven el nivell del mar més d’un metre respecte la inactivitat, però prop dels continents l’ascens pot ser de més de 6 metres provocant destroses considerades en platges i passeigos marítims. Les marees més  altes són les que tenen lloc a estuaris estrets, on poden ser de 13 a 15 metres ja que en els passadissos l’aigua no troba sortida.
    Quan aquest nivell és màxim s’anomena “marea alta” o plenamar, i quan aquest nivell és mínim s’anomena “marea baixa” o baixamar.
    • Les marees altes o vives:
    Es produeixen quan la Terra la Lluna i el Sol són en linea recta.
    • Les marees baixes o mortes:
    Es produeixen quan la Lluna i el Sol formen un angle recte amb la Terra de vertex.
    La pressió atmosfèrica també influeix, fins a 15cm. Aquestes marees es denominen marees meteorològiques
    Les marees vives coincideixen amb Lluna plena i Lluna nova i les mortes amb el primer i l’ultim quart de la Lluna. (Aquest esquema surt reflectit en la fulla adjunta).
    El mecanisme de funcionament de les marees és el següent:
    Quan la Lluna es troba en la vertical d’un punt, l’aigua hi és atreta, de manera que en el cantó de l’oposat del punt es compensa produïnt la marea.
    El fenomen de marees és conegut des de l’antiguitat. Sembla ser que Piteas (segle IV a. C.) va ser el primer a assenyalar la relació entre l’amplitud de la marea i les fases de la Lluna així com la seva periodicitat. Plinio el Vell (23-79) en el seu Naturalis Historia descriu correctament el fenomen i pensa que la marea està relacionada amb la Lluna i el Sol. Molt més tard, Bacon, Kepler i uns altres van tractar d’explicar aquest fenomen, admetent l’atracció de la Lluna i del Sol. Però va ser Isaac Newton en el seu obra Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (‘Principis matemàtics de la Filosofia Natural’, 1687) qui va donar l’explicació de les marees acceptada actualment. Més tard, Pierre-Simon Laplace (1749-1827) i altres científics van ampliar l’estudi de les marees des d’un punt de vista dinàmic. Isaac Newton va realitzar diversos estudis científics del comportament de les marees i va calcular l’altura d’aquestes segons la data del mes, l’estació de l’any i la latitud. Més tard, Simon Laplace va complementar els estudis de Newton.









    AMPLIACIÓ
    DADES INTERESSANTS:

      -  http://www.mallorcaplanetarium.com/ 
    - La massa del sol és: 1,989E30 kg (equival a 333.000 vegades la massa de la Terra.
    La distància mitjana del Sol a la Terra és d'aproximadament 149.600.000 quilòmetres i la seva llum recorre aquesta distància en 8 minuts i 19 segons .-Si el Sol sobtadament desapareix,  passats els 8 minuts i 20 segons quedem a les fosques i ens sortim d'òrbita, disparats després de perdre la seva influència gravitacional i la Terra sortiria disparada en una òrbita recta cap a qualsevol direcció de l'espai exterior a 30 km / s.  
    -Un any llum és una unitat de distància. Equival aproximadament a 9,46 × 1012 km (9460730472 580,8 km, per ser més precisos) . 
    La massa de la Terra  és: M⊕ = 5,9722 × 1024 kg., gairebé 6 mil trilions de tones.








    No hay comentarios:

    Publicar un comentario