dimecres

SEGLE XIX : EDAT CONTEMPORÀNIA (1789-avui)


ACTIVITAT 1: LÍNIA HISTÒRICA
1.1 Observa el vídeo  i aprèn les etapes de la història 


1.2.Ara observa aquesta imatge
 un exemple de línia de temps interactiva 
ELS SEGLES:Un segle és un període de cent anys. Els segles s'escriuen amb xifres romanes i es compten, com els anys, des del naixement de crist cap endavant i cap enrera.Aquí tens una fòrmula molt senzilla per esbrinar a quin segle pertany un any determinat:   1714 =>1714 => 17+1 = 18> Segle XVIII

1999 =>1999 => 19+1=20 => Segle XX
         985 => 0985 => 09+1=  Segle X                  
                      2000 =>2000 => 20+1 => ?
 AC= Abans de Crist
DC=Després de Crist
Any 0= Naixement de Crist

Imatge de línia històrica

1.3. Ara ès moment de fer aquests exercicis
a)En quin ordre es col·loquen els anys en la línia de temps?

b)Com saben quin segle es un determinat any ? Posa un exemple
 
C)Fes una línia històrica en el teu quadern amb les etapes de la història i les dates i fets del canvi (Prehistòria/ Edat antiga/ Edat Mitjana/ Edat Moderna/ Edat contemporània)

e)Fes una línia històrica de l'Edat contemporània  en un power point de google drive  amb les dades marcades en color blau  en el text que tens més abaix). 
TÍTOL:  -Línia històrica de + "el teu nom"-


ACTIVITAT 2:EXPLICACIÓ GENERAL DE L'EDAT CONTEMPORÀNIA
Dibuixa al teu quadern aquest esquema 


Ara dibuixa la informació d'aquest vídeo  
a mesura que ho vagin explicant.


ACTIVITAT 3: REPRESENTACIÓ TEATRAL DE L'EDAT CONTEMPORÀNIA
Fes amb el teu  equip la representació de  la part del  temari 
que t'hagi tocat  .
La representaràs davant la  teva classe i tothom anirà marcant
al text allò que vagi observant
Mira aquest vídeo com a exemple:PART 1
Regnat de Carles IV (1788- 1808) 
 
El rei Carles IV regnà a Espanya des de 1788 i deixà el govern en mà del seu favorit, el primer Ministre Manuel Godoy. En 1789 comença la Revolució Francesa (inici de l'edat contemporània)

Godoy, a Espanya va deixar passar l'exèrcit francès de l'emperador Napoleó per ocupar i conquerir Portugal.El problema va sorgir quan els francesos van envair algunes ciutats espanyoles i s'en varen dur a França el rei i la seva família per instal·lar en el tron Josep I (germà de l'emperador Napoleó . 

Els espanyols , formant guerrilles es varen rebel·lar contra les tropes franceses. Així s'inicia la GUERRA DE LA INDEPENDÈNCIA (1808-1814)

Durant aquesta guerra, s’elaborà la primera CONSTITUCIÓ ESPANYOLA a Cadis, el 1.812 ( aquesta llei  limitava el poder del rei i recollia els principals drets dels ciutadans, com la igualtat de les persones davant la llei o el dret a votar)

 Espanya va debilitar l'exercit de Napoleó  el 1.814, guanyant els espanyols i nomenant FERRAN VII (fill de Carles IV) com a rei d’Espanya.

PART 2: Regnat de Ferran VII (1.814 – 1.833)
Aquest rei va derogar(suprimir) la constitució de Cadis l'any 1814, ja que era un rei absolutista, i els ciutadans perderen tots els drets i llibertats, així com també es perderen les darreres colònies americanes (Perú, Argentina, Xile...).Aquesta CONSTITUCIÓ va tenir vigència  entre 1820 i 1823 (trienni liberal), moment en que el rei FERRAN VII i va ser  obligat a convertir-se en rei constitucional.

És molt important que Ferran VII, va derogar la LLEI SÀLICA (que impedia governar a les dones, ja que si no, no podria haver regnat la seva filla ISABEL II. TOTS ELS ABSOLUTISTES, no varen aceptar aquest canvi i donaren suport a Carles, el germà del rei, per la qual cosa els varen anomenar CARLISTES

PART 3
Regnat d'Isabel II (1833-1868)
Isabel esdevingué reina d'Espanya en 1833 a la mort del seu pare Ferran VII. Però realment no regnà fins tenir tretze anys (mentres es féu càrrec de la regència la mare d'Isabel, la reina  Maria Cristina de Borbó)Aquesta regència va estar marcada per l'esclat de la Primera Guerra Carlista (1833-1840) i la Segona Guerra Carlista (1846-1849). Maria Cristina va veure's obligada a buscar aliances amb els liberals ( aquells que donaven suport a la reina) per defensar a la seva filla.
El descrèdit de la reina i una cris econòmica greu provocà una revolució coneguda com a "La Gloriosa" que va significar la renúncia d'Isabel II al tron.


LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL
Ara jugarem per a aprendre sobre la revolució industrial
JOC 1:

JOC 2:
http://clio.rediris.es/actividades/trivial/ind_cues.htmCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada