dissabte

UN7. Fitxa 1- Regnats de l'Edat Contemporània

Fitxa Regnats de l'Edat Contemporània (Descàrrega aquí)

ENCERCLA TOTES LES INFORMACIONS QUE ELS TEUS COMPANYS HAGIN REPRESENTAT AL SEU SKETCH.

PART 1
Regnat de Carles IV (1788- 1808) 


El rei Carles IV regnà a Espanya des de 1788 i deixà el govern en mà del seu favorit, el primer Ministre Manuel Godoy. En 1789 comença la Revolució Francesa (inici de l'edat contemporània)
Godoy, a Espanya va deixar passar l'exèrcit francès de l'emperador Napoleó per ocupar i conquerir Portugal.El problema va sorgir quan els francesos van envair algunes ciutats espanyoles i s'en varen dur a França el rei i la seva família per instal·lar en el tron Josep I (germà de l'emperador Napoleó .

Els espanyols , formant guerrilles es varen rebel·lar contra les tropes franceses. Així s'inicia la GUERRA DE LA INDEPENDÈNCIA (1808-1814)

Durant aquesta guerra, s’elaborà la primera CONSTITUCIÓ ESPANYOLA a Cadis, el 1.812 ( aquesta llei  limitava el poder del rei i recollia els principals drets dels ciutadans, com la igualtat de les persones davant la llei o el dret a votar)

 Espanya va debilitar l'exercit de Napoleó  el 1.814, guanyant els espanyols i nomenant FERRAN VII (fill de Carles IV) com a rei d’Espanya.
PART 2: REGNAT DE FERRAN VII (1.814 – 1.833)
Aquest rei va derogar(suprimir) la constitució de Cadis l'any 1814, ja que era un rei absolutista, i els ciutadans perderen tots els drets i llibertats, així com també es perderen les darreres colònies americanes (Perú, Argentina, Xile...).Aquesta CONSTITUCIÓ va tenir vigència  entre 1820 i 1823 (trienni liberal), moment en que el rei FERRAN VII i va ser  obligat a convertir-se en rei constitucional.
És molt important que Ferran VII, va derogar la LLEI SÀLICA (que impedia governar a les dones, ja que si no, no podria haver regnat la seva filla ISABEL II. TOTS ELS ABSOLUTISTES, no varen aceptar aquest canvi i donaren suport a Carles, el germà del rei, per la qual cosa els varen anomenar CARLISTESPART 3 Regnat d'Isabel II (1833-1868)

Isabel esdevingué reina d'Espanya en 1833 a la mort del seu pare Ferran VII. Però realment no regnà fins tenir tretze anys (mentres es féu càrrec de la regència la mare d'Isabel, la reina  Maria Cristina de Borbó)Aquesta regència va estar marcada per l'esclat de la Primera Guerra Carlista (1833-1840) i la Segona Guerra Carlista (1846-1849). Maria Cristina va veure's obligada a buscar aliances amb els liberals ( aquells que donaven suport a la reina) per defensar a la seva filla.
El descrèdit de la reina i una cris econòmica greu provocà una revolució coneguda com a "La Gloriosa" que va significar la renúncia d'Isabel II al tron.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada